Q&A.
Sjekkliste og bekreftelse på utført kontroll av ildstedsmontering .
Kontroll av ildsted
I henhold til Forskrift om brannforebygging § 6 Kontroll og vedlikehold av fyringsanlegg, så skal eier melde fra til kommunen (ved feiervesenet) når det har vært installert nytt ildsted eller gjort andre vesentlige endringer av fyringsanlegget.
Det er en stor fordel at bekreftelse på kontroll av installasjonen finnes. Sørg for at dette skjemaet blir utfylt, send en kopi til kommunens feiervesen og ta vare på originalen, den er et verdipapir for boligen. Last ned skjema her
VisionLine i40/s40/i50/s50 peiser, peisovner og innsatser .
Døren går ikke igjen på i40/s40/i50/s50
Dersom døren ikke går igjen, selv om den smekkes inntil, så kan det være kloa som står i overkant av innsatsen/peisovn. Dvs den som griper døren øverst. «Kloa» vippes/dras tilbake med fingeren eller en gjenstand om det er varme. Er problemet gjentagende, så kan dørlåsen på brennkammeret trenge en justering, eventuelt beslaget som sitter på selve døren. Dette er forklart med illustrasjoner i manualer datert fra 2025.
Håndtak som løsner
Dersom håndtaket er løst etter langt tids bruk så festes den med umbrako nøkkel. Det er kun en umbrakobolt i underkant av håndtaket om skal strammes. Man kan med fordel benyttet loctite dersom problemet er gjentagende.
Spjel på i40 og s40
For å sjekke at det kommer luft når spaken benyttes, så kan dette sjekkes ved at man ser under innsatsen om spjelet åpnes og lukkes. Man kan også kontrollere dette ved å føle inn i åpningen samtidig som spaken skyves frem og tilbake.
Røykvenderplate i40 og s40
Denne kan løsne eller komme ut av stilling ved frakt eller renhold/feiing, og røyk vil kunne slå ut i rommet ved oppfyring. Sjekke manualen for hvordan røykvenderplaten settes på plass (manualer datert fra 2023).
Generelle råd og tips til feilsøking .
Manglende trekk VisionLine i40/s40/i50/s50 - potensielle feilkilder
• Luftinntaket under i vednisjen. Her kan du stikke fingeren inn for å sjekke om spjelet sklir frem og tilbake når du bruker regulatorspaken.
• Røykvenderplaten. Det kan skje at den har kommet ut av stilling ved frakt eller montasje. Ligger den feil, så forsvinner trekken
• Isolasjon bak innmaten. Dersom dere har tatt ut innmaten, så må man passe på at isolasjonen som ligger bak kommer på rett plass og ikke dekker til luftehullene, som gir oksygen til flammene. Vi anbefaler å feste isolasjonen med maskeringstape, slik at isolasjonen ligger riktig. Denne vil brenne av ved første bruk.
• Blendingslokk bak ryggen på innmaten. Sjekk at blendingslokket bak ryggen på innmaten/brannplatene sitter som det skal. For å sjekke dette, så må ryggen på innmaten vippes frem. Uten lokket forsvinner trekken
Manglende trekk
Dersom det slår røyk ut i rommet eller ovnen soter ned så kan det være dårlig trekk. Kjør fyrstikktrekken for å kontrollere om røyken går fra ovnen og videre inn i pipen og ikke inn i rommet. Se neste punkt. Dersom ingenting hjelper og mulige feilkilde sjekket, så kan en røyksuger på pipetoppen være løsningen. Dette koster fra kr 7.000 og oppover + tilkobling av strøm.
Sjekke trekk i pipen
For å sjekke om det er trekk i pipen bruk noe som lager røyk, for eksempel Splintax røykfyrstikk. Lukk opp ovnsdøra og hold det som lager røyk inn i brennkammeret litt over midten opp mot hvelvplaten, se etter om røyken lett går opp gjennom ovnen mot pipen, eller trekker ut i rommet.
Årsak til manglende trekk - pipelengde
Pipe for kort over ildsted. Minimum 4 m fra toppen av peisinnsatsen, eller brennkammeret. Ofte er det nok å forlenge pipen med 50 cm, men dette vil være en vurdering..
Er ventilasjonen riktig innstilt?
Tette moderne miljøhus/energihus skal ha en fyringsfunksjon i ventilasjonsanlegget som må brukes ved fyring av vedpeis. Kjøkkenvifte eller sentralstøvsuger vil også påvirke trekken i huset Dersom røyk siver ut i rommet kan feil innstilt ventilasjonsanlegg være årsaken til dette. Sjekk at ventilasjonen er riktig innstilt. Det skal være en «ovnsfunksjon» eller lignende. Når dette er justert, prøv så igjen med røykforsøk som beskrevet ovenfor. Dersom det fortsatt siver røyk ut i rommet; åpne et vindu eller dør som går utendørs for å utligne undertrykk som er forårsaket av ventilasjonsanlegget. Prøv med nytt røykforsøk. Trekker røyken nå opp i pipen så skyldes dårlig trekk feil innstilt ventilasjonsanlegg og ventilasjonsfirma bør kontaktes. Husk også at kjøkkenvifte og sentralstøvsuger i bruk skaper undertrykk og dårligere trekk.
Påkobling av friskluft/ekstern tilluft
Samtlige av våre modeller har egen overgang for friskluft. Vår erfaring er at det å hente luft fra rommet er den beste løsningen selv i tette energihus. Det er veldig sjeldent at man trenger luft fra ytterveggen, som har sine ulemper. F eks fukt og kuldebro. Se manual for dimensjon på rør for tilluft, dersom det er ønsket.
Kvalitet på fyringsved
For store vedkubber og/eller ikke tørr nok ved påvirker hvordan ildstedet brenner. Dette kan skape mye røyk og sot og det kan se ut som det er noe feil med ildstedet.
Etterbehandling av VisionLine elementpeiser, piper og sjakter
Vi anbefaler en tynn primer som er beregnet benyttet på kalsium silikatplater. Det kan være fra leverandører som Finnja, Heydi, eller Jotun. Jotun har Kvist og Sperregrunning, som er egnet for dette. Dersom det er hakk eller riper i platene, så kan det flekksparkles, men da etter at primer er påført. Etter tørketider så er det klart for to lag med maling.
VisionLine Living i33-2 elementpeis .
Dreie røykrør i bakkant
Dersom man ønsker å dreie røykrøret over på høyre side, så må man sette på to stk 90 graders bend, alternativt kappe litt av stålskinnen som støtter bakveggen, da det kan bli konflikt mellom rør og stålskinne.
Koble stålpipe til ovn .
De fleste piper vil passe rett på inntaket til våre VisionLine peiser og peisovner. I noen tilfeller kan man trenge en overgang, som kanskje må kappes til, men her kan leverandør av pipe komme med sine råd. VisionLine stålpiper passer rett på VisionLine ovner uten overgang.
Dårlig trekk i en murt pipe kan skyldes flere faktorer. Her er noen vanlige årsaker og løsninger: .
• Kulderas: Når pipa er kald, kan kald luft “falle” ned i pipa og hindre god trekk. Dette skjer ofte når peisen ikke har vært i bruk på en stund. En løsning kan være å varme opp pipa før du fyrer opp. Du kan bruke en tennbrikett eller avis i åpningen for å starte en varm luftstrøm oppover. Dette pleier helst å forekomme i litt eldre hytter osv.
• Luftlekkasje eller dårlig isolasjon: Hvis pipa har lekkasjer eller er dårlig isolert, kan kald luft trenge inn, noe som svekker trekken. Å tette lekkasjer og sørge for god isolasjon rundt pipa kan forbedre trekken.
• Fukt i pipa: Fuktighet kan redusere trekken i pipa. Dette kan skje hvis pipa er dårlig dekket på toppen, slik at regn kan komme inn. En pipehatt kan hjelpe med å holde pipa tørr.
• For lav pipe: Høyden på pipa kan påvirke trekken. Generelt sett bør pipa være høy nok til å skape et naturlig trekk, typisk minst 0,8 meter over mønet. Hvis pipa er for lav, kan det være nødvendig å bygge den høyere.
• Feil størrelse på pipa: Dersom pipa er for stor i diameter eller har en merkelig form, kan det føre til dårlig trekk. En for stor pipe kan føre til at røyken mister fart, noe som svekker trekken.
• Tette ventilasjonsåpninger: For at peisovnen skal få tilstrekkelig oksygen, må rommet ha god ventilasjon. Dårlig lufttilførsel i rommet kan redusere trekken, så sørg for at luftventiler er åpne.
• Sot og blokkeringer: Over tid kan sot og tjære bygge seg opp i pipa, noe som hindrer trekken. Regelmessig feiing er viktig for å holde pipa ren og fri for blokkeringer. Om du prøver disse tiltakene og fortsatt har dårlig trekk, kan det være lurt å kontakte en skorsteins- feier eller fagperson som kan inspisere pipa og identifisere eventuelle underliggende problemer.